Környezetvédelemről a CO2 palack cserével

Mostanában, ahogy a téma egyre fontosabb lesz, én is egyre több felkeresést kapok a környezetvédelemről szóló cikkek fordításával kapcsolatban. Van, hogy napelemekről van szó ezekben az írásokban, van, hogy az erdőírtás ellen kell embereket toboroznom Magyarországon is, de néha csak egyszerűen a mindennapi emberek fejében kell azt a tudatlanságot csökkentenem, amivel a témához állnak hozzá. Most pont egy olyan külföldi kutatás került a kezembe, ami az emberek CO2 palack cseréhez való hozzáállását figyeli, és meg kell mondanom, az európai számok nem túl bíztatóak – csak remélni merem, hogy Magyarországon jobb a helyzet. Remélni, és persze lefordítani az írást, hogy minél többen értsék meg, hogy a gázpalack csere az egy nagyon fontos dolog.

Arról mindenki tud, hogy a CO2, azaz a széndioxid a mai kor egyik legnagyobb „ellenségének”, az üvegházhatásnak a legfontosabb kiváltója. Sokaknál ez úgy jelenik meg, hogyha csak egy olyan egyszerű példát veszünk, mint a CO2 palackok, hogy teljesen irreális mértékben aggódnak miatta, félnek tőle, és úgy gondolják, hogy csak rossz lehet ez a szerkezet. Azonban még ők okozzák a kisebbik gondot, mert mondhatni ők csak nagyon biztosra mennek: a másik végletet azok az emberek alkotják, akik úgy használják ezeket, hogy közben semmilyen figyelmesség nincs bennük a környezet iránt, és olyanról, hogy CO2 palack csere esetleg még nem is hallottak.

Normális módon használva ezek a palackok nem igazán osztanak vagy szoroznak az üvegházhatás ellen vívott harcban. Nyugodtan használhatjuk őket a kocsmákban, a sörcsapokba építve (hajtógázként kiválóan alkalmazható ugyanis a szén-dioxid), vagy a kertünkben lévő üvegházunknál arra, hogy jobban nőjenek a növényeink. Utóbbinál még ráadásul az is nyilvánvaló, hogy pont oxigént próbálunk előállítani azzal, hogy a növényeinket ilyen gázzal tápláljuk. Azoknak tehát, akik a túlzott használattól félnek, pont azt javasolja az általam fordított cikk, hogy ne tegyék, ilyenről szó sincs: nem ez okozza a valódi problémát.

A baj akkor kezdődik, hogyha az ember nincsen tisztában az általa használt gázpalack veszélyeivel. Ilyenkor ugyanis akár csak egy keveset, akár nagy ipari mennyiségben használ, mindenképpen ártani fog a környezetének. És itt nem csak arról beszél a fordított cikkem, hogy rosszul tárolja, és veszélyes helyzeteket teremt a munkahelyén, hanem arról is, hogy bizony az ilyen palackok ahelyett, hogy valamilyen CO2 palack cserével foglalkozó helyre jutnának, általában illegális szemétlerakókon végzik.

Ez pedig azért probléma, mert egy gázpalack, akármilyen gáz is legyen benne, sose tekinthető üresnek. Legfeljebb annyit állapíthatunk meg, hogy már nincsen benne elég nagy nyomás ahhoz, hogy további hajtsa ki magából a CO2-t, de nem azt, hogy az „kifogyott” volna belőle, még ha ez is rá a magyar szóhasználat. Tehát amikor egy ilyen gázpalackot kidobunk, ahelyett, hogy cserére vinnénk, akkor valójában nem csak azt a hatalmas nagy mennyiségű fémet dobjuk ki, ami vele jár, hanem a megmaradt gázt is, ami előbb vagy utóbb úgyis ki fog szivárogni. Rossz esetben pedig még, ha olyan magas a nyomás, ezek után is okozhat balesetet – nem véletlenül szokták a veszélyes hulladék kategóriába sorolni.

De akkor mi az az alternatíva, amit olyan sokan nem vesznek figyelembe? Hát természetesen a CO2 palack csere, ami ugyanúgy megtalálható Magyarországon, mint bárhol máshol. Ennek során, mintha mondjuk egy üveg lenne, visszaveszik a gázpalackot, és szakértők újra feltöltik azt, majd forgalomba juttatják. Ez azt jelenti, hogy minden hulladék, ami a gázpalackunkat keletkezett volna, 100%-ban ismét felhasználásra került, és nem ártottunk vele a környezetünknek. Ez az a tény, amit azok, akik ellenzik a CO2 palackok használatát, el szoktak felejteni, és amivel amúgy mindenkinek élnie is kéne.

A legérthetetlenebb a dologban az az, hogy természetesen, ha az ember ezt a módját választja az üres CO2 palacktól való megszabadulásnak, akkor még az ár is kedvezőbb számára – nyilván egy CO2 palack csere során beszámolják azt, hogy nem egy teljesen új gázpalackot adnak el, hanem az előző fém részét visszakapták. Olyan ez, mint a visszaváltott üveg – ha környezettudatos vagy, még jobban is jársz.

Mivel a téma is nagyon érdekelt, és szerettem is volna, hogy pozitív legyen a munkám fogadtatása, úgy döntöttem, hogy egy kicsit annak is utánanézel, hogy milyen lehetőségek vannak itthon a CO2 palack cserére. Nem is kellett sokat kutakodnom, rögtön találtam olyan helyet, ami segítségével Budapest térségében bárhol egyszerűen és könnyen meg lehet oldani ezt a problémát – senkinek nem kerül extra erőfeszítésbe, hogy a környezetbarát módot válassza. Még csak kis, gyanús cégekkel sem kell foglalkozni, hisz akiket én néztem, azok szemlátomást profik a szakmájukban, és megbízhatóan működnek már évek óta: honlapjukról rengeteg szolgáltatás és különböző gázpalackok is elérhetőek, így lehet tudni, hogy náluk jobban nem is kell ismerni az ipart.

co2 palack csereEzekkel a praktikus tanácsokkal együtt remélem, hogy sok embernek lesz majd lehetőségem segíteni, hogyha megoldást keresnek a szemétproblémájukra, és hogy ha csak egy kicsit is, de közelebb juthatunk a környezetbarát világhoz.