Vízszerelés azonnal a vizszereles.net segítségével

Mindig volt egy hajlamom az idegen nyelvű dolgok iránt. Ez alapjáraton nem is lenne olyan érdekes, ha mondjuk a családtagjaim valamelyikétől örököltem volna az idegen nyelvekre való fogékonyságom, viszont sem édesanyám, sem édesapám nem beszélt semmilyen idegen nyelven. Úgy tűnik ez saját „fejlesztés” volt. Annak ellenére, hogy anyukám csak a magyart beszélte, felismerte bennem ezt a lehetőséget és azt is, hogy ezt a képességet nem nagyon kellene veszni hagyni. Ezért a kedvenc meséimet beszerezte angolul és németül is, így akaratlanul is szívtam magamba a tudást. Ez a későbbiekben nagyon jól jött az utamon, ugyanis szakfordítóként helyezkedtem el a munkaerő piacon. Ma egy nívós minisztériumban dolgozom a nemzetközi osztályon, és nagyon elégedett vagyok az életem alakulásával. A nyelvtudásomnak köszönhetően azt az életformát élhetem, amiről mindig is álmodtam, vagyis azt, hogy nem kell 8 órától 4 óráig egy szűk irodában ülnöm, hanem dolgozhatok otthonról is, ha éppen úgy tartja kedvem. Heti egy-kétszer szoktam bemenni az irodába, amikor valami olyan adatra van szükségem, ami éppen otthon nem áll a rendelkezésemre. Egy alkalommal történt, hogy szokásosan reggel kiballagtam a konyhámba, hogy a kávéfőzés után megkezdjek egy újabb munkanapot, amikor arra lettem figyelmes, hogy kómás állapotomból hideg víz ébreszt fel, ami a talpamhoz ér. Megfagyott a vér az ereimben, hiszen tudtam, hogy csőtörésem van.

Jobb ötlet híján elindítottam a telefonom keresőjét, és beírtam, hogy vízszerelés azonnal, hátha találok olyan szolgáltatást, amit nagyon rövid határidőn belül igénybe tudok venni. Nem sokat keresgéltem, rátaláltam a vizszereles.net oldalára, és mivel láttam, hogy van SOS vízszerelési lehetőség náluk, gyorsan tárcsáztam is az oldalon található telefonszámot. Szerencsére hamar felvették, egyeztettük a címet és a többi részletet, és biztosítottak róla, hogy igyekeznek minél gyorsabban kijönni a helyszínre elhárítani a bajt. Mivel azon kívül, hogy megpróbáltam a vizet felmosni a konyhámból, nem tudtam sokat tenni, gondoltam, kicsit körülnézek a vizszereles.net oldalán. Azt már láttam, hogy hiába takarítottam fel a sok vizet, rendre visszajön, ez egy szélmalomharc lesz. De azt se akartam, hogy a bútoraim tönkre menjenek, így inkább vállaltam ezt a meddő harcot.

Olvastam a cég weboldalán, hogy bármilyen baj esetén a nap 24 órájában lehet őket keresni, ha vízszerelés azonnal kell, akkor akár 1 – 2 órán belül is ki tudnak jönni a helyszínre, hogy elhárítsák a bajt Budapesten vagy Pest megyén belül. Írták azt is a vizszereles.net-en, hogy a legtöbb embernek, ha csőtörés jut eszébe, akkor az utcán magasra törő és hömpölygő víz jut az eszébe. Viszont a valóságban ennél sokkal prózaibb esetek szoktak előfordulni, mint például nálam, hogy állt a konyhában reggelre a víz. A háztartásunkban bármikor történhet csőrepedés vagy hasonló baleset, ami nem feltétlen lesz olyan látványos, mint az előbb említett eset. Megtudtam, hogy amikor már áll a víz a lakásban, az már nagyon súlyos. Hát, nem mondom, hogy ennek tudatában túlságosan megnyugodtam volna. A legfontosabb, hogy minél hamarabb zárjuk el a főcsapot, hogy megelőzzük a további károk kialakulását. Itt felugrottam, és rohantam a főcsaphoz, mert bevallom, hirtelen ez eszembe se jutott, pedig ez mindennek az alapja. Főleg annak függvényében kellett volna az első feladat legyen, hogy a konyhám nyilván tele van elektronikai eszközökkel, és a víz miatt így a balesetveszély is fokozott. Nem is értem, miért nem ez ugrott be rögtön.

Miután elvégeztem a kihagyott feladatot, visszaültem a kanapéra, hogy tovább olvassam a vizszereles.net-et. Ahogy olvasható a weboldalon, az ember azt gondolná, hogy ezek a csövek nem túl sérülékenyek, hiszen szakemberek építették ki őket. Ez alapvetően így is van, viszont van sok más tényező, ami befolyásolhatja ezeket a csőrendszereket. Ilyenek például az elöregedett, rozsdás csőfalak, a vízkő, ami a kemény víz miatt alakul ki vagy például közrejátszhat a nem megfelelő víznyomás is. Ezek a problémák bármelyike olyan gyorsan bajt tud okozni, hogy az ember szinte fel sem fogja. Megtudtam, hogy a fizika óráról ismerős lehet az nekünk, hogy a folyadékok nyomás hatására nem tudnak összesűrűsödni. A vízvezetékekben a nyomás állandó, hiszen sokszor nagyon magasra kel feljutnia a víznek, például egy panel 10. emeletére. Ezért van az, hogy a víz a legkisebb repedést is nagyon gyorsan megtalálja, és szivárogni kezd. Azt is olvashattam a vizszereles.net oldalán, hogy a víznek nem kell nagy sugárban feltörnie, hogy nagy károkat okozzon a lakásunkban. A falakat, ahogy áztatja, akár elmállaszthatja, alámoshatja őket, a nedvességtől megindulhat a penészesedés vagy a salétromosodás, illetve, ha a víz nagy mennyiségben távozik, akkor akár az elektromos berendezéseket is károsíthatja.

Hogy hogyan is lehet észrevenni, ha csőtörésünk van? Mivel az előbb már említésre került, hogy sok esetben alattomosabbak a „tünetek”, mint az ember gondolná, van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni, hogy időben észleljük a bajt. Ilyen például a csökkenő vagy a folyamatosan alacsony víznyomás. De csőtörésről árulkodhat az is, ha sötét, nedves folt vagy foltok jelennek meg a falon, ha a burkolat mögül szivárog a víz, de erre utalhat az elárasztott vízakna is. Mivel nem ismertem korábban ezeket a jeleket, jól az eszembe véstem, hogy többet olyan ne nagyon történhessen velem, hogy nagyon későn veszem észre a bajt.

Amíg ezeket az információkat olvastam a vizszereles.net-en, meg is érkeztek a szerelők. Rögtön neki is láttak a munkának, de egy kicsit lassabban haladtak, mint amire számítottam, és ez bevallom, kicsit megijesztett. Ám ekkor beugrott, hogy én erről korábban olvastam már a weboldalukon! Írták is, hogy a szerelési munkálatok több időt vehetnek néha igénybe, mint azt megszokhattuk. Ennek az az oka, hogy igyekeznek a lehető legnagyobb szakértelemmel elhárítani a problémát, és hát a jó munkához idő kell, ezt mindenki tudja. Nekik sem lenne érdekük, ha gyorsan lerendeznék a szerelést, majd mennének is tovább, de cserébe nem lenne a megoldás tartós. Állandóan az ügyfelekhez kellene visszajárni javítgatni, az pedig rontaná a jó hírüket és az üzletet. Már pedig nekik ez előbbi nagyon fontos, hiszen ha nem lenne az, akkor nem tudnának már több mint 30 éve a szakmában tevékenykedni. További előnyük szerintem, hogy a biztosító társaságok is elfogadják az általuk kiállított számlát. Ez sokaknak nagy könnyebbség lehet, hiszen, ha nagy a baj, az igen magas összegekre tud rúgni, ami nagyon megterhelheti a családi költségvetést. Ilyenkor jó, ha a biztosításunk terhére el tudjuk számolni a költségeket. Összességében én nagyon elégedett voltam a vizszereles.net szolgáltatásaival, így ha valaki vízszerelést azonnal keres, bátran tudom őket ajánlani!