Szakfordítás akár a motorosboltban is

Miért fontosak manapság a nyelvek?

Főleg a repülőgépek és az óceánjáró hajók, meg persze a közúti közlekedés megjelenése óta nem nagyon vannak távolságok a világban. Éppen ezért az emberek nagyon gyakran utaznak, különböző célból, okokból kifolyólag. De bármi is legyen az indítvány, ami miatt valaki elhagyja otthonát, egy biztos, hogy ahová megy ott is majd kommunikálnia kell az emberekkel. ez megoldható testbeszéddel, jelekkel, rajzzal, mutogatással, de a legegyszerűbb és persze egyben a legpontosabb módja a szóbeli kommunikáció, a beszéd. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy ne csak anyanyelvünkön tudjuk megszólalni, hanem egyéb idegen nyelveken is.

Milyen szakmák kapcsolódnak a nyelvekhez?

Például a legnépszerűbb a tolmács többek között, de a turizmusban is szinte minden szakma ma már megköveteli legalább egy idegen nyelvnek a tudását. Ehhez még jön például a szakfordítás, ami szintén az egyik legfontosabb dolog a nyelvek tekintetében, ugyanis nem mindegy például, hogy milyen motoralkatrész hova való, hogy tüdő helyett szívet mondunk – e és még sorolhatnám. Én magam is szakfordító vagyok és a mechanikai dolgokra, továbbá autószerelésre és a motorokra specializálódtam. Általában használati utasításokat is fordítok le. Utoljára egy motorosboltba hívott el egy kedves ismerősöm, hogy segítsek neki kommunikálni az egyik vevőjével, aki nem rég költözött a városba és éppen emiatt még nem beszél nagyon magyarul, nemhogy olyan kifejezéseket tudjon, ami egy motorosboltban fontos lehet. ezeket sokat még magyarul sem tudják, mert a hétköznapokban nem használatosak.

Mit kell tudni erről a motorsboltról?

Az ott dolgozók mind nagyon segítőkészek és hozzáértőek. Profik, nagyon jól tudják, hogy mi kell a vevőnek és mindig a rendelkezésükre állnak. Én magam is motorozok és elég gyakran betévedek emiatt egy  egy motorosboltba, persze nem véletlenül. A legtöbb itt dolgozó ember egyébként beszél is valamilyen idegen nyelvet, de ahhoz, hogy a szakszavakat is tudják, nem elég egy hétköznapra kiváló nyelvtudás, amivel egyébként könnyedén lehet kommunikálni. Éppen ezért is van szükség szakfordítókra.

Melyik az a nyelv, amit a világon a legtöbben beszélnek?

Több világnyelvről is beszélhetünk, de talán a legnagyobbak között az angolt kell, hogy megemlítsem. Az angol nyelv Nagy – Britanniában alakult ki. A sziget őslakosait, a keltákat az 5 – 7. század során betelepülő germán törzsek (angolok, szászok és az úgynevezett, kevésbé ismert jütök) kiszorították a sziget középső részéről, a mai Anglia területéről, amely róluk kapta a nevét. A kelták a sziget peremi részeire (mint Skócia és Wales), illetve az Ír – szigetre szorultak vissza, később azonban ezek a területek is angol uralom alá kerültek, emiatt a kelta nyelvek mára csaknem kihaltak a szigeteken. Hogy kis ízelítőt adjak a történetéről. De manapság már szinte bárhol bátran megszólalhatunk angolul, nem kell ahhoz szakfordítónak lennünk, hogy szót értsünk velük. Azonban a motorosboltba betévedt vendég éppenséggel orosz anyanyelvű volt és mivel azt is viszonylag sok helyen megértik a világon, így az angol nyelv beszélése már nem ment neki olyan folyékonyan. Ezért is kellett az eladó segítségére sietnem, de szakmámból kifolyólag ez csak természetes. Szóval ha éppen orosz vendég szeretne az országban egy jó motorosboltot, akkor bátran tudok neki ajánlani egy jó helyet, mert ha kell, akkor én magam biztosítom a megfelelő kommunikációt az eladó és a vevő között a biztos megértés reményében.