Napelem rendszerek érthetően szakszerűen fordítva!

Több elgondolás is van arról, hogy manapság érdemes-e elvégezni egy egyetemet, vagy jobb, ha célirányosan választunk szakmát és egy gyors képzés után, már benne is dolgozunk, hogy legyen idő az előrelépésben. Ezt mindenki maga döntse el, mert sok érv szól mind a két dolog mellett. Személy szerint azt gondolom, hogy fontos az egyetem, mert olyan feladatokat kapunk, amíg odajárunk, amik a későbbiekben a munkahelyen hasznunkra válhat. Ezzel csak az a probléma, hogy ha nem érzed a késztetést, hogy csináld, akkor megoldod úgy, hogy igazából nem sok haszna.

Ilyen eset velem is megtörtént, amikor kaptam egy feladatot, hogy idegen nyelven mutassak be egy általam választott dolgot. Valamiért én a napelemes rendszerek témakörét választottam. Nem értettem felindulásomat miért, főleg, hogy nem vagyok a legjobb se angolból se németből, ezenkívül nem tudtam, honnan szerezzek tartalmat. Szerencsére egyik jó barátom készségesen ajánlotta fel segítségét, én meg nem voltam balga és szívesen elfogadtam!

napelemes rendszerek
napelemes rendszerek

Mondta, hogy nem rég érdeklődött éppen a napelemekről, és nagyjából otthon van a témában, ezért szívesen készít egy kiváló szakfordítást, a kedvenc napelemes infóoldalán található hasznos tartalomról. Nem ellenkeztem, mert legalább kész lesz a feladat, de azért elkértem a címét annak az oldalnak, hogy lássam mennyire releváns a tartalom.

Egy kifejezetten jól szerkesztett és mindenféle eszközre tökéletesen optimalizált oldalt ismerhettem meg. Rengeteg hasznos információt lehet megtudni a fotovoltaikus rendszerekről az oldalon, a helyzetfelmérésükön át, tervezésükig és telepítésükig mindent. Érthetően összeszedetten, állítja testközelbe a zöld energiának a hasznát az oldal, ezért úgy vélem biztos jó fordítás születik majd róla, amit díjazni is fog a tanár!

Úgy is lett, ahogy gondoltam. Haverom kifogástalan munkájának köszönhetően, egy csodás beadandót tudtam átadni az előadómnak, aki az olvasása után 1 hétre rá félre hívott az előadása után. Megköszönte, hogy egy ilyen remek írást adtam be és azt is, hogy ösztönöztem arra, hogy miért fektessen napelembe. Mint kiderült régóta tervezi a napelem telepítést és a dolgozatom egy nagy lökés volt neki, hogy végbe is vigye a tervét! Olyan jó érveket talált benne, hogy úgy érzi, nincs ami az ellen szólna, hogy ne csinálja meg. Hisz, egy tökéletes befektetés amúgy is, mert pár éven belül vissza hozza az árát, és ha jó szakemberek szerelik fel a napelem élettartama 30-40 év is tud lenni!

Ki örvendezte magát a tanárom, aztán kezet fogtunk és távoztam. Sokáig gondolkodtam, hogy most biztos jobban esne ez az elismerés, ha én dolgoztam volna a szöveggel, de be kell érnem ennyivel. Ez egy jó tanulság volt arra, hogy én készítsem el a saját dolgom, és ha tehetem, fektessek napelembe, mert megéri!