Munkám során mindig tanulok valami újat. Most például megtanultam, hogyan tehetek jót az autómmal

Gyakran még a mai napig is meg kell küzdenem egy-egy fordítással. Nem elég a nyelvet jól ismerni, nem árt, ha az ember valamennyire jártas is a témában. Különben előfordulhat, hogy rosszul értelmezi a szöveget és nem a megfelelő szavakat használja a szövegben.

Fordítottam szakszövegeket már nagyon sok mindenről. Fordítottam különböző pszichológiai, szociológiai, gazdasági szakfolyóiratokból cikkeket, és gyakran tapasztalom, hogy mielőtt neki látnék egy témának, nem árt, ha előtte utána nézek, hogy pontosan mi mit akar takarni.

A legutóbbi alkalommal egy műszakis ismerősöm kért meg, hogy segítsek neki a szakdolgozatának a megírásában. Ugyanis talált egy csomó idegen nyelvű cikket, amit fel tudna használni, de nem érti őket pontosan, ráadásul nagyon sok idejét elveszi, amíg megpróbálja lefordítgatni őket. Tudni kell róla, hogy bármennyire is zseni abban, amit tanul a nyelvekhez egy kukkot nem ért. Megsajnáltam és gondoltam, hogy lefordítom neki mind azt, amit kér. Azt hiszem, hogy nem tudtam mibe vágom a fejszém, ugyanis a cikkekben különböző motorolajokról volt szó. Be kell vallanom, hogy nem igazán értek ezekhez a kocsis dolgokhoz.

Amikor elkezdtem olvasni azon kaptam magam, hogy értem, de mégsem értem. Aztán már nagyon kezdett idegesíteni a dolog, hogy hiába olvasok érdekes dolgokat, mégsem tudom pontosan összerakni a fejemben. Aztán kis keresgélés után sikerült megértenem, hogy mi mit is takar. Ráadásul rájöttem, hogy van köztük olyan, amire nekem most pont szükségem lenne. Tovább keresgéltem és rátaláltam a valvoline olajokra. Eszembe jutott, hogy tulajdonképpen én már nagyon sokszor láttam ilyen dobozokat otthon a garázsunkban, ugyanis apukám is használta őket, csak hát engem akkor még egyáltalán nem érdekelt a dolog és nem is voltam kíváncsi rá, hogy mire is jó. Egészen mostanáig. Mióta nekem is van autóm és elég nagy rendszerességgel használom, jobban oda figyelek az ilyen jellegű dolgokra. Ahogyan a szervezetünknél is fontos, hogy megóvjuk őt a különböző betegségektől, úgy a kocsinknál is fontos a megelőzés, nehogy megkárosodjon bennük valami. Az autó szíve pedig nem más, mint a motorja. Nem csak a cikkekből, hanem erről a weboldalról is sokat megtudtam az olajokról. Például, hogy a legfontosabb szerepeik közé tartozik a szivárgások csökkentése, valamint a kopások és oxidációk csökkentése. Egyszóval a megelőzés.valvoline

Minél tovább böngésztem ezt az oldalt és fordítottam a barátomnak a cikkeket, annál jobban meggyőződtem arról, hogy nekem muszáj rendelnem valvolinet. Mivel láttam, hogy a kiszállítás 20 ezer felett ingyenes, úgy döntöttem, hogy apukámnak is rendelek egyet. Nemsokára itt lesz a születésnapja és még nem vettem neki ajándékot. Biztos, hogy nem számít arra, hogy motor olajt kap tőlem, de ettől függetlenül tuti értékelni fogja. És majd elmesélem neki, hogy nem felejtettem ám el a régi garázsunk olajos illatát, hiszen mindig szerelt ott valamit. Illetve azt sem felejtettem el, hogy mindig tele volt ilyen dobozokkal, és büszkén elmondhatom majd neki, hogy most már tudom és értem, hogy mire való. Így hát megnéztem, hogy a választékok közül melyik olajok lennének megfelelőek az autóink számára és megrendeltem őket. Magamnak az én diesel kocsiba valót rendeltem, neki pedig a benzinesnek megfelelőt. Jó, hogy ekkora a választék, mivel tényleg nem mindegy, hogy melyik autóba milyen olajt teszünk. Nem beszélve a megbízhatóságról, úgy az olaj, mint az áruház megbízhatóságáról. Azért nem rendelget szívesen bárhonnan az ember, csak olyan oldalról, amiről biztosan tudja, hogy nem fogják meglopni, vagy nem fognak selejt árut kiszállítani hozzá. Persze ezt elsőre én sem tudhattam, mert ez volt az első rendelésem innen, de valahogy teljesen megbízhatónak tűnt a számomra és nem is csalódtam. Plusz eldöntheti az ember, hogy hogyan szeretné megoldani a kiszállítását. Szeretné, ha házhoz szállítanák, vagy esetleg átveszi ingyen az egyik boltjukban. Én az utóbbit választottam, de mindenki döntse el maga, hogy neki hogyan jobb. Nagyon hamar elintézésre került az ügy és teljes mértékben meg vagyok elégedve a termékekkel, amiket kaptam.

Visszakanyarodva az elejére, csak annyit szeretnék mondani, hogy mindig meglepődöm azon, hogy mennyit tanulok a munkám során. Hálás vagyok, hogy ilyen ezzel foglalkozhatom, mivel bár néha meggyűlik a bajom egy-egy fordítással, de végeredményben nagyon szeretem, és nagyon hasznosnak találom.  Hasznos nem csak annak, akinek fordítom, hanem saját magamnak is.

Bárki, aki hasonló munkán, illetve hivatáson gondolkodik, azt csakis bátorítani tudom. Jaj, és ami még nagyon fontos, használjatok valvoline-t. A kocsitok hálás lesz érte!