Érdekes témák a szakfordítóknál : elektromos padlófűtés szerelés

Szakfordítóként többször is találkoztam olyan témával, ami nem csak a munka miatt volt fontos, de olyan dolgokat is megtudtam a fordítás során, amiket magamtól nem is gondoltam volna. Az elmúlt napokban pont egy ilyen megkeresést kaptam az egyik ügyfelemtől. Nyilván nekem nem vág szakirányba a téma, de elvállaltam. Az elektromos padlófűtés szerelés volt a megkeresés témája, és ugyan nálam nem szakmába vágó, de mivel én is sokáig gondolkoztam a telepítésén, gondolkozás nélkül belevágtam a munkába.

Padlófűtés szerelés
Padlófűtés szerelés

Sokszor van, hogy olyan szövegek fordításával keresnek meg, amihez gyakorlatilag “semmi közöm”. De persze a szakfordítás rengeteg mindent magában foglal. Nem csak idegen nyelvről kell magyarra fordítanom sokszor a szövegeket, ez oda-vissza működik, nem egyszer dolgoztam már magyar cégeknek, akik külföldi piacra szerettek volna betörni, és ehhez kérték a segítségemet. Mégis az egyik legkülönlegesebb megkeresésemnek ezt mondanám. Nem csak azért, mert a padlófűtés szerelés önmagában egy szokatlan téma, hanem azért is, mert ez a dolog pont beleillett a napjaimba, mondhatni, hogy éppen aktuális volt.

A szakszavak ismerete ebben a helyzetben annyira nem volt nehéz, magával a munkával hamar készen voltam, de rengeteg olyan tudással gazdagodtam, amit enélkül a munka nélkül nem tudtam volna meg, pedig a padlófűtés beszerelése nem is olyan távoli dolog, nem olyan régiben ezen filozofálgattunk otthon, hogy vajon megérné-e nekünk.

A padlófűtés lényege az, hogy a letett fűtőszőnyeg közepén húzódik egy fűtőszál, ez pedig felmelegíti a burkolatot, és a sugárzó fűtésekkel ellentétben sokkal egyenletesebben és költséghatékonyabban oszlatja el a hőt a lakásban, a szobákban. Természetesen akkor a legkönnyebb felszerelni őket, ha a ház még kivitelezés alatt van, vagy éppen csak elkészült, de vannak cégek, akik akkor sem tántorodnak el a fűtés kiépítésétől, ha egy már rég lakott háztól van szó.

Az elektromos padlófűtés a hiedelmekkel ellentétben költséghatékony, és a leírások alapján sokkal jobb, mint a sima, mondhatni hagyományos fűtőtestek. Önmagában is képes felfűteni a lakást, de akár kiegészítő fűtésként is használható. Sokkal hosszabb ideig üzemel, mint a hagyományos fűtőtestek, a karbantartani is ritkábban kell, illetve ami mindenhol nagy gondot szokott okozni, hogy a gázfűtés elromlik télen, ez ennél a módszernél ritkább. A legnagyobb hidegben sem hagyja cserben a lakókat.

A fűtőszálak sokkal környezetbarátabbak is, nem keletkezik füst, kisebb a környezetre gyakorolt terhelése, egy környezettudatos család számára ez pedig elsődleges szempont lehet.

Egy fecske nem csinál nyarat, tartja a mondás, de szerintem ha mindenki megpróbál a saját háza tájékán kicsit környezettudatosabb lenni, már az is egy hatalmas előrelépés lenne. Persze a reális, az ő pénztárcájához mért módon tud csak környezettudatos lenni valaki. Ha már ezen a földön élünk, akkor úgy gondolom, ennyit mi is megtehetünk.

Mikor úgy döntöttem, hogy utánanézek, a padlófűtés szerelés még nem volt ennyire érthetően és ennyire összeszedetten leírva sehol sem – vagy csak nekem nem sikerült megtalálni.

Pedig nagyon sokat segíthet, ha nem össze-vissza oldalakról kell fél információk segítségével összeszednünk azt, amit a padlófűtés szerelésről tudni kell, sőt azt, hogy egyáltalán miért jó maga a padlófűtés.

ITT nagyon sok olyan információt megtaláltam, amit még eddig sehol máshol. A padlófűtés szerelés lépései le vannak vezetve, és ennek az oldalnak a segítségével kikalkulálhatjuk, összesen mennyibe fog kerülni számunkra a padlófűtés, ha ügyesek vagyunk, akkor pedig azt is ki tudjuk számolni magunknak, hogy a befektetett összeg mikor fog megtérülni, és pontosan mennyit is spórolhatunk a padlófűtés bevezetésével.

A padlófűtésnek rengeteg előnye van, amik közül néhányat már említettem. Amikor padlófűtésről beszélünk, az elsődleges, amit meg kell említenünk, az a spórolás. De sokan ( köztük én is ) nem tudják, hogy a padlófűtés jóval túlmutat az egyszerű komfortérzet növelésen. Asztmások esetében például sokkal praktikusabb, mivel nem kavarja fel olyan mértékben a port és az esetleges bacilusokat, mint a hagyományos fűtés. Nem szárítja olyan mértékben a levegőt. Megtudtam azt is, hogy általános tévhit, hogy a padlófűtés tönkreteszi a burkolatokat. Természetesen van olyan burkolóanyag, amellyel nem kompatibilis, de a leggyakrabban használt anyagokban egyáltalán nem tesz kárt. Az is tévhit, hogyha nincsen mindenhova padlófűtés rakva a szobában, akkor lesznek hideg sarkok. Ez sem igaz, mivel , mint ahogyan megtudtam, egy szobának a 80%-át bőven elég lefedni a fűtőszőnyegekkel, és akkor is felfűti az egész szobát.

Padlófűtés esetén azt is meg kell említenünk, hogy az ember, akár 4°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten is kényelemben érzi magát padlófűtéssel, mint hagyományos fűtőtestekkel.
Egyszerű fizika. A meleg felfelé száll, tehát az a legegyszerűbb, ha a meleg közvetlenül a lábunk alól, azaz a padlóról jön, így sokkal hatékonyabb a fűtés.

Ezek mind olyan dolgok, amiket a https://elektromospadlofutes.info/ oldalon találtam meg. Toronymagasan ez az egyik leghasznosabb oldal, amivel mostanában összefutottam. Nem csak a padlófűtésről tudtam meg mindent, de a padlófűtés szerelés kapcsán felmerülő kérdéseimre is mind választ kaptam. Nagyon szépen le van írva, hogyan történik a dolog, hogy milyen esetekben kérhetek padlófűtést. A vélemények is mind elképesztően pozitívak, emellett pedig egy olyan cégről van szó, akik mindent elvégeznek, amit a padlófűtés szerelés megkíván.

Az egyetlen, amit nem csinálnak, az a burkolás. Mivel egy padlófűtés szerelő cégről van szó, ez nem meglepő. Nem is értem, ki várná el, hogy a burkolást is ők végezzék el? Hiszen nem erre specializálódtak. Ezt az úgymond “hiányosságukat”is teljesen kiaknázták, ugyanis amennyiben igény van rá, segítenek burkolót is szerezni, akinek teljesen elmagyarázzák a helyzetet, és akivel közreműködve segítenek korszerűsíteni az otthonunkat.

Tulajdonképpen nekünk csak annyit kell tennünk, hogy egy kis időt fordítunk az oldalukra, átnyálazzuk a blogjukat, a lehetőségeket, a tájékoztatókat és kérünk egy visszahívást vagy egy árajánlatot. Minden más padlófűtés szerelés kapcsán felmerülő munkálatot, számolást, mérést elvégeznek helyettünk. Teljeskörű szolgáltatást nyújtanak, a legjobb szakemberek segítségével korszerűsítik otthonunkat.

Ennyi pozitívum után nem szeretnék bigott padlófűtés-fanatikusnak tűnni. Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy megválassza, mivel szeretné felfűteni a lakását, és nem is az én dolgom, hogy ki mivel fűt. Én csupán a munkám kapcsán megismert módszert szeretném megosztani veletek, az olvasóimmal, hátha valakinek segítettem ezzel, mint ahogy nekem is sokat segített a tájékozódásban az oldal, ahova tévedtem.

Nem véletlen egyébként, hogy már a rómaiak is padlófűtést használtak, de az ö idejükben csak vízalapú volt, most pedig itt van az elektromos alapú is. Ha már adott a technológia, én azt mondom, használjuk ki!

Az elkövetkező egy évben szeretnék beruházni egyre, és azt hiszem, már azt is tudom, hogy a padlófűtés szerelés kinek a feladata lesz, mivel mindenképpen profi, megbízható céget szeretnék megbízni a feladattal. Bár ez még a jövő zenéje.