Babakocsit választani nehezebb, mint szakfordítani

Szakfordítóként rengeteg kihívással találom szembe magam, de az életnek nem ez az egyetlen területe, ahol helyt kell állnom.

Szeretem a munkámat, rengeteget fordítok most, hogy már van lehetőségem rá, de emellett a barátaimmal is igyekszem elég időt tölteni. Az iskolapadot elhagyva szembesülnöm kellett vele, hogy milyen nehéz a munka és a barátok között lavírozni. Szeretném, hogy mindig mindenre jusson elég időm, ne csak a fordítással töltsem minden szabad percemet.  Próbálok időt szakítani a barátaimra, hogy ne csak a hobbimnak és a munkámnak éljek, ennek érdekében kicsit kevesebb munkát vállaltam, hiszen itt a nyár, a nyaralások, fesztiválok, ideje lenne kimozdulnom egy kicsit, hogy ne mindig csak bent gubbasszak és fordítgassak.

A hirtelen jött szabadidőmet egyből sikerült is hatékonyan eltöltenem, sorra találkoztam a régi barátaimmal az egyetemről és még gimnáziumból. Furcsa belegondolni, hogy mennyire felnőttünk, hogy mindenki ugyanolyan elfoglalt, mint én, sőt, valaki elfoglaltabb is, mert lassan már nem csak magáról kell gondoskodnia.
Találkoztam egy barátnőmmel, akivel még gimnáziumba jártam együtt. Már egy ideje nem láttam, így nagy meglepődés volt, mikor megláttam a kerekedő pocakját. Eddig nem mondta el, személyesen akarta látni a megdöbbenésemet, meg ez amúgy sem telefon téma. Már a hatodik hónapban jár, így elég sokat foglalkozik a születendő csöppséggel.
Sokat beszélgettünk, főleg a kisgyerekekről, a terhességről, hogy mennyi minden előkészülettel jár egy gyerek. Babaszoba, játékok, megfelelő ágyak, na és persze az egyik legnehezebb, a babakocsi.

Eddig nem igazán kellett foglalkoznom babakocsikkal, fogalmam sem volt róla, mennyi mindenre kell figyelni a kiválasztása során. Persze ennek ellenére a barátnőm megkért, hogy segítsek neki, mert két kocsi közt nem tud dönteni. Találtunk egy nagyon jó oldalt, ahol rengeteg babakocsi közül lehet válogatni, és külön plusz pont, hogy minden babakocsinál van leírás, és videók, így sokkal könnyebben megy az összehasonlítás.

Hosszas nézelődés után úgy döntöttünk, hogy valami kényelmes, összecsukható lenne a legmegfelelőbb számára, hiszen azzal a legkönnyebb a közlekedés, senki nem szereti, mikor az amúgy is tömött buszokra felcipelnek még egy hatalmas babakocsit, olyat, ami alig fér el, és az újdonsült anyuka lecipelni is alig tudja. Ráadásul a mozgólépcsőzésre is gondolnunk kell. Tartós kocsit szeretett volna, olyat, amit akkor is simán magával tud cipelni, mikor a kicsi már jár. Hiszen nem akar minden évben új kocsit venni. Persze az sem hátrány, ha az autóba is elfér. Mindenképpen valami összecsukható modellt akar venni.
Együtt átrágtuk magunkat az oldalon, és végül ugyanazt a két babakocsit sikerült nekem is kiválasztani, mint neki.
Innen választottuk ki őket:
https://babakocsik.hu/collections/sport-babakocsik.
A videók és a rengeteg feltüntetett adat nagy segítséget nyújtottak benne, hogy szelektálni tudjunk. Az ár és a minőség is megfelelőnek tűnt, hiszen prémium kategóriás babakocsikról van szó, kedvező áron. Külön segítség volt a weboldal blog része, amelyen minden fontos információt megtaláltunk a termékekről. Az egyik sajnos csak 6 hónapos kortól használható, a másik viszont újszülöttnek is jó, így megszületett a döntés, a kompakt sport babakocsit választottuk ki végül. Persze vaktában így sem akartuk megvenni, de szerencsénkre nem csak az online vásárlás lehetséges, hanem a csepeli üzletükben is megtekinthető a kínálat. Fontos, hogy ne csak képen nézzen ki jól a kocsi, hanem tolni is kényelmes legyen, és a kialakítása a számunkra legmegfelelőbb legyen. Nagyon nagy kínálatuk van, bőven volt miből válogatnunk. Kényelmes az online vásárlás, de mi mégis amellett döntöttünk, hogy a férjével személyesen is megnézik a kocsikat, hátha neki másik tetszene. Csepel pedig nincs is messze, így mindenképpen elmennek megnézni, és személyesen vásárolják meg.
A rendszerezett, egyszerűen használható honlap rengeteget segített benne, hogy ne teljesen kukán álljanak az üzletben, hanem konkrét elképzelésekkel menjenek el az amúgy hangulatos üzletbe. Nem csak a babakocsik minősége prémium, de a kiszolgálás is első osztályú – legalábbis később erről számolt be a barátnőm. Meglepő, hogy el tudtak menni, a legtöbb bolt nyitvatartási ideje nem kedvez a dolgozó embereknek, viszont ez az üzlet a szombati nyitva tartással egyszerűsíti a vásárlói életét, így kényelmesen, rohanás nélkül tudtak élőben válogatni a babakocsik között.

Babakocsit választani nehezebb, mint gondoltam, és úgy főleg, ha semmit nem ért a témához az ember.
Furcsa szembesülni vele, hogy egy gyerek ténylegesen milyen sok előkészülettel jár, és mennyi mindent figyelembe kell venni egy vásárlás során. Alaposan megtervezni az egészet, minden lehetőséget számba venni és végül kiválasztani a megfelelőt. Azt hinné az ember, hogy a mindennapi használati tárgyakat igazán nem nehéz kiválasztani, pedig valójában babakocsit sem egyszerűbb választani, mint autót. Ugyanúgy rengeteg mindennek meg kell felelnie, olyan ez, mint egy jó fordítás, nem szabad elkapkodni. Bár talán fordítani egyszerűbb, azt legalább tanítanak az iskolában, és nem teljesen felkészületlenül tolnak az ember elé egy szöveget, hogy jó lenne kezdeni vele valamit.

Most is éppen egy olyan munkába kezdtem bele, amivel meggyűlt a bajom. Hiába a képzettség, ha rossz napom van, nehezebben megy minden. Például az olyan szakmai kifejezések, melyeknek fordítását csak úgy kirázom a kisujjamból, néhanapján hosszú percekig sem jutnak eszembe, és a bonyolultabb kifejezésekkel alaposan meg szokott gyűlni a bajom. Persze így is szeretem a munkámat, örülök neki, hogy néha akad benne egy kis kihívás, néha alaposan meg kell tornáztatnom az agytekervényeimet, hogy megfelelő kifejezésekkel, szakszerűen adjam vissza a fordítandó szöveg minden egyes sorát, és ne csak a lényeget megragadva szabadosan írjam meg a fordítást. Valakinek az általam fordított szöveg talán épp annyira fontos, mint a barátnőmnek a babakocsi.